Roger Robins

I am a native of Dallas, Texas, USA, although higher education and a peripatetic career have, over time, carried me to several other regions of the United States—New England, the Southeast, the Upper Midwest, the Pacific Northwest, and the West Coast—with a stint in Canada thrown in for good measure. I came to the University of Tokyo in 2008 as a Fulbright Visiting Lecturer. A position in the Department of English Language soon followed, which led to my current post as an associate professor in the Center for Global Communication Strategies. My faculty affiliations are with the Department of English Language and the North American Section of the Area Studies Department, and my teaching responsibilities range from academic writing to religion and politics, with much in between. Since October of 2014, I have been privileged to serve as coordinator of the ALESA program as well.

My academic background includes a bachelor’s degree in English literature from St. Joseph’s College (Indiana), a master’s degree from Harvard Divinity School, and a doctorate in American religious history from Duke University. American Pentecostalism is my field of specialization, in the interest of which I have offered up several articles and two books: A. J. Tomlinson: Plainfolk Modernist (Oxford University Press, 2004); and Pentecostalism in America (Praeger Publishing, 2010).

ALESS・ALESA ・FLOWのホームページへようこそ

東京大学教養学部附属グローバルコミュニケーション研究センターが運営するALESS/ALESAプログラムは、2008年度の設立以来、学生の主体的な学びを重視する画期的な英語教育課程を確立すべく、様々な取り組みを行っています。プログラムの中心を成してきた英語論文作成に加えて、2015年度からは、学術的な口頭発表、討論など発話力育成に重点を置いた授業(FLOW)も開講しました。