Tom Gally

I was born in Pasadena, California, U.S.A., in 1957. After earning a bachelor’s degree in linguistics from the University of California, Santa Barbara, and master’s degrees in linguistics and mathematics from the University of Chicago, I moved to Japan in 1983. In addition to working as a writer, editor, lexicographer, and teacher, I supported himself for nearly twenty years doing freelance translation from Japanese to English. Since 2005, I have worked full-time at the University of Tokyo, where I am now professor in the Centre for Global Communication Strategies in the College of Arts and Sciences; I am also affiliated with the Department of Language and Information Sciences in the Graduate School of Arts and Sciences. I teach undergraduate and graduate courses in English as a foreign language, language policy and pedagogy, and lexicography, and I assist with various administrative matters.

My books include Start Speaking Japanese Today, Read Japanese with a Smile, English for Scientists, and Eigo no Aya (a collection of essays in Japanese), and I was the general editor of Kenkyusha’s Guide to Quantitative Expressions in English. My dictionary work has included Kenkyusha’s New Japanese-English Dictionary (5th edition) as well as several other Japanese-English and English-Japanese dictionaries. Among my translated works are Japanese Verbs at a Glance, Amazing Science Tricks for Kids and Parents, Jazz Up Your Japanese with Onomatopoeia: For All Levels, and a collection of essays by the Japanese physicist Torahiko Terada.

My research site, with links to many of my academic papers, is here  and my personal site here. I also manage the site English Education in Japan.

ALESS・ALESA ・FLOWのホームページへようこそ

東京大学教養学部附属グローバルコミュニケーション研究センターが運営するALESS/ALESAプログラムは、2008年度の設立以来、学生の主体的な学びを重視する画期的な英語教育課程を確立すべく、様々な取り組みを行っています。プログラムの中心を成してきた英語論文作成に加えて、2015年度からは、学術的な口頭発表、討論など発話力育成に重点を置いた授業(FLOW)も開講しました。